Glasvezel staat garant voor snelheid. Momenteel wordt glasvezel in snelheden tot wel 1 Gbps (1000 Mbps) aangeboden. Daarentegen bieden kabelaars internetsnelheden tot 160 Mbps en ADSL maximaal 80 Mbps.

Snelheid ‘tot’
De meeste glasvezelpakketten beloven een snelheid tot 50 of 100 Mbps, net als de pakketten van kabelaars. Van groot belang is het woordje tot wanneer het om de snelheid gaat. 100 % van de beloofde snelheid wordt nooit waargemaakt. Dit is niet alleen bij glasvezelaanbieders het geval maar ook bij kabelaars en ADSL-aanbieders. Uit onderzoek blijkt dat bij abonnementen van 50 Mbps gemiddeld zo’n 74% wordt waargemaakt, wat neerkomt op een snelheid van 37 Mbps. Voor de kabel geldt hetzelfde. Bij abonnementen van 100 of 120 Mbps blijkt dat de waargemaakte snelheid bij glasvezel neerkomt op 72% en bij kabel op 65%. Ook al wordt de beloofde snelheid niet waargemaakt, de gemeten snelheden bij de genoemde abonnementen zijn nog veel hoger dan internetgebruikers op dit moment in de praktijk nodig hebben.

Glasvezel internet op de thuiscomputer
Sommige oude computers en routers kunnen de nieuwe hoge snelheden niet aan. Bij glasvezel internet met een snelheid tot 50 Mbps of meer moet worden gecontroleerd of de router die wordt gebruikt, de internetsnelheid aankan. De router moet niet in de meterkast worden geplaatst. Door de router op een centrale plek te zetten worden hogere snelheden bereikt en is er via Wi-Fi een beter bereik. Om andere kamers te bereiken dient het elektriciteitsnet te worden gebruikt. Er kunnen zogeheten homeplug-adapters worden aangeschaft, modellen op 200 Mbps voldoen allemaal.